Skidåkning i Lappland

skidåkning i lappland

Vill du starta skidsäsongen tidigt och njuta av den länge är det hit du ska ta dig. Med sin snösäkerhet redan från november kan du njuta av säsongstarten och avsluta den med ett annorlunda midsommarfirande året efter. Här erbjuds du både välpreparerade pister för hela familjen och fantastisk offpiståkning på ospårad terräng för den mer avancerade skidåkaren.

Riksgränsen

Riksgränsen ligger ungefär fjorton mil ovanför Kiruna i anslutning till den norska gränsen. Känt för att få stora mängder snö varje år, då de har rikast nederbörd i vårt land. Sedan år 1928, då turiststationen Lapplandia invigdes, har man haft möjligheten att ägna sig åt skidåkning och 1952 installerades den första skidliften vilket verkligen satte fart på verksamheten.

Om du är ute efter riktigt rolig skidåkning är det Sveriges nordligaste skidort stället för dig. Med en fallhöjd på 387 meter och 6 liftar har du tillgång till hela 29 pister och dessutom massor av offpiståkning som är lättillgänglig. Naturligtvis finns det gott om turåkning också för den som föredrar detta.

Vill du se extrem NM (Världens äldsta friåkningstävling) är även hit du bör ta dig. Ett evenemang som drar stor publik och som år 2016 firade 25-årsjublieum.

Björkliden

Väster om Abisko och ungefär 100 kilometer från Kiruna ligger vintersportorten Björkliden. Även om de permanent bosatta innevånarna inte uppgår till mer än ett tjugotal så är det en livlig plats tack vare de tusentals turister som tar sig hit varje år.

Här hittar du fantastiska vyer med utsikt över sjön Torneträsk och en fallhöjd på 538 meter vilket gör den till Sveriges tredje högsta skidtopp. Björkliden erbjuder 5 liftar och 23 pister som passar allt från barnfamiljer, nybörjare till avancerade skidåkare. Även här hittar du möjligheten att både åka offpist och längdåkning.

Läs mer om Björkliden här.

Dundret

Precis som de andra skidanläggningarna så får även Dundret tidig snö som håller i sig långt in på våren. Du som vill komma igång redan innan den riktiga skidsäsongen startat har din chans att göra det här.

Här tar dig 6 liftar ut till hela 15 nedfarter som erbjuder varierad skidåkning för alla. Den som tar sig till Mellanliften kan njuta av Dundrets Snowpark för både snowboard och skidor. I området finns även offpiståkning och för det allra minsta kan Snöland passa allra bäst.

Vill du gå på tur på fjället kan du ta Dundret Express upp och ner eller välj något av de fina längdåkningsspåren i anslutning till liftarna. En del av dessa användes när Gällivare stod värd för Väldscupen i längdsskidåkning, som genomförts här fem gånger redan. På bland annat Hellnerstadion finns femkilometerspåret där både Charlotte Kalla och Marcus Hellner slagit världsrekord.

Storklinten

Endast en timmes resa från Luleå hittar du Storklinten med sin kustnära skidåkning. Skidanläggningen som är lite mindre än de andra med sina 4 liftar och 11 nedfarter har allt du kan önska med snösäkra och välpreparerade nedfarter.

På längdskidor tar du dig ut i kuperad terräng som löper genom gammal skog, sjöar och vattendrag. Du väljer mellan det längre spåret på 8,5 km eller det kortare på 2,4 km. Vad du än väljer så utgår du alltid från dalen i anslutning till restaurangen, en perfekt start och mötespunkt för hela familjen.

Kåbdalis

Med en topp som ligger 570 meter över havet och en dal i höjd med Torneträsk, i skogen mellan Arvidsjaur och Jokkmokk, ligger denna fina lilla skidanläggning som drivits av samma familj i femtio år. Kåbdalis har snabbt blivit en av Norrbottens mest besökta och populära skidanläggningar. Där erbjuds du 4 liftar som tar dig till hela 9 pister och 3 offpistspår. För den som vill ägna sig åt freestyle eller snowboard finns parkområdet med både klippor och utmanande hopp. Det här är stället för dig som inte vill stå i långa köer och få tillgång till härlig skidåkning både i backar och på längd.