Jokkmokks marknad

Jokkmokks Marknad är en unik marknad som pågår i flera dagar med start den första torsdagen i februari. Där kan du inte bara kan handla varor utan även delta i föreläsningar, danskvällar, slöjdutställningar och mycket mer. Du kan till och med boka in dig på en tretimmars utflykt med hundspann och norrsken.

En vintermarknad med lång tradition

Jokkmokks marknad är känd som en av Sveriges äldsta. Traditionen är närmare 400 år gammal. Dess ursprung kommer från 1600-talet då den dåvarande kungen, Karl IX, hade bestämt att Lappland skulle ha fasta marknadsplatser. Det var statens sätt att skaffa sig starkare makt över folket i norr så att de lättare skulle kunna driva in skatt. Inte bara skatt för den delen utan även sprida guds ord och hålla ting.
På den tiden fanns inte Jokkmokk men väl handelsvägar och väl fungerande system för att bedriva handel i inlandet. I och med inrättandet av marknadsplatser förbjöds all annan handeln på andra platser och området som så småningom blev Jokkmokk blev ett handelscentrum.

Marknaden idag

Från början pågick marknaden i nästan tre veckor men sen femtio år tillbaka har den begränsats till färre dagar. Under dessa tre dagar kommer bortåt 30 – 40 000 besökare för att delta i föreläsningar, folkdans, konstutställningar, jojk konserter, skotersafaris och mycket mer. Många återvänder varje år. Att handla av knallarna är inte huvudsyftet med marknaden utan även att träffa gamla och nya vänner.

Hela staden ljuder av liv och rörelse långt innan marknaden är igång då hela samhället är engagerat i förberedelserna. De första besökarna börjar sedan dyka upp väl påpälsade med varma kläder redan veckan innan marknaden börjar. Det finns ett stort utbud av färdiga buss- och flygresor som du kan välja mellan. Men den som vill göra ett besök bör vara ute i god tid och boka både resa och boende. Du kan även välja att ta dig dit själv genom att ta tåg eller flyg till Luleå alternativt Gällivare och sedan buss eller hyrbil.

Att tänka på

Det kan bli rejält kallt under dessa dagar, så se till att ha ordentligt varma kläder och skor på dig. Det kostar inget att gå in på marknaden men föreläsningar, konserter och liknande är det inträde på. Vill du åka hundspann bör du boka det redan innan du åker till marknaden då de oftast blir fullbokade snabbt. Information för att köpa biljetter till evenemang hittar du i programmet som brukar vara färdigt och tryckt i början av december. Vill du ha ett tryckt program kan du kontakta Jokkmokks turistbyrå. Naturligtvis kan du även hitta programmet på webbsidan för Jokkmokksmarknad.