Uppleva i lappland

Vill du uppleva något annorlunda utan att behöva lämna Sverige? Då bör du boka in en resa till Lappland! Här finns det en hel del spännande äventyr som väntar liksom fantastiska vyer om du suktar efter naturen och hänförande omgivningar.

Skidåkning för alla

I Lappland kan du räkna med att det finns flera möjligheter att åka skidor – på längden eller nerför liksom i olika svårighetsgrad. Vill du ge dig ut i de vita och gnistrande backarna kan du bland annat se fram emot:

 • Lavinkurs offpist och offpistvisning: Söker du spänning på högre höjd och större utmaningar i backen kan detta vara någonting för dig. Det finns nämligen en kurs där du lär dig att få koll på både snö och laviner. Kursen äger givetvis rum i Sveriges enda offpist-anläggning – Nuolja Offpist i Lappland. Det påstås att detta är ”Sveriges bäst bevarade skidhemlighet”. Åk med på en guidning med Nuolja skidpatrull – var beredd på högt tempo, fantastisk snö och fjällens bästa linjer.
 • Otroliga vyer under toppturen: Vill du ge dig ut i backarna och anstränga dig för att få njuta av grymt bra skidåkning kan ”toppturen” rekommenderas som bjuder på både ro och fartfylldhet. Det är fjällföraren som har turen som bestämmer vilka toppar som besöks under dagen beroende på vädret.
 • Ge dig ut på turskidor: Vill du uppleva landskapet på ett nytt sätt kan du ge dig ut på en heldag med turskidor i Abiskodalen. Notera dock att du bör vara van vid turskidor för en sådan utflyktsdag.
 • Prova på längdskidor: En mer stillsam variant är nybörjarkursen i längdskidåkning där du får åka ut med en guide som lär dig grunderna. Sedan kan du åka ut själv i spårsystemet.

Läs mer om skidåkning i lappland här. 

Åk på tur med hundspann

Något som är ett måste i Lappland är en tur med ett hundspann! Det finns flera olika turer du kan boka in dig på beroende på vilken årstid det är och om du vill åka på dagen och uppleva vinterlandskapet eller om du vill försöka se norrsken sent på kvällen. Här har du några exempel – ett tips är att boka en plats med ett hundspann redan innan.

 • Spendera en helg i Lappland: Skulle du vilja uppleva Lappland kan du boka in en helg där du får chansen att få se den hänförande naturen men även vara med och delta i annorlunda aktiviteter. Under den första dagen väntar en snöskotertur inklusive bastu och övernattning. Dag två innebär att du får ge dig ut med ett hundspann med härliga Alaskan Huskies. Den tredje och sista dagen finns det möjlighet att besöka det berömda ishotellet innan hemfärd.
 • Åk med hundspann och skoter: Känner du för att kombinera upplevelsen med både hundspann och skoterkörning finns även denna möjlighet. Turen är cirka 18 kilometer och under färden får du även chansen att se Sveriges högsta berg – Kebnekaise.
 • Leta efter norrsken med hundspann: Är du sugen på att ge dig ut på jakt efter norrsken kan du göra det med ett hundspann. I det lappländska mörkret har du chansen att se detta fantastiska ljusfenomen på himlen när du ger dig ut i skogen med hundspannet.
 • Åk på morgontur med hundarna: Är du morgonpigg och hellre vill se vinterlandskapet i dagsljus kan du boka in en skön morgontur. Du åker i släden medan erfarna hundspannsguider sköter resten. Denna tur är cirka 13 kilometer.
 • Hundspannstur i tre dagar: En härlig tredagarstur med hundspann finns också bland alternativen och då väntar både svenskt och norskt landskap där du får köra med ditt eget hundspann. Håll utkik efter vilda djur och testa på isfiske om du vill! Övernattning sker i så kallade isstugor där det även finns bastu.

Fiska i Lappland

För dig som njuter av att fiska finns det ett flertal olika turer att välja mellan när du besöker Lappland. Nedan har vi samlat ett par tips på fisketurer du kan boka in inför ditt besök i norra Sverige.

 • Flyg med helikopter: Börja din dag med att flyga med en helikopter för att hitta ditt fiskevatten. Under dagen kan du passa på att strosa omkring och fiska i flera olika sjöar och vattendrag som finns i omgivningen. Denna möjlighet har du mellan juni och september.
 • Fiska med båt: Ett annat alternativ är att åka på en uppfriskande dagsutflykt längs Torneälven. Här får du chansen att fiska på några av älvens bästa ställen där du kan fånga allt från lax till öring, gädda, abborre och så vidare.
 • Fiska i midnattssolen: När du väl är i Lappland har du möjlighet att uppleva ett lite annorlunda fiske – under midnattssolen. Under en sådan tur blir du hämtad vid ditt hotell för att sedan få komma ut i vildmarken för flugfiske i Kalixälven. Du kan fånga både laxöring och harr. En utflykt som passar både dig som är nybörjare och erfaren fiskare.

Äventyr i Lappland

Vill du höja pulsen kan du även testa på andra sorters äventyr i Lappland – vi listar ett par olika aktiviteter du har chansen att prova på!

 • Forsränning: Vill du höja pulsen och känna på adrenalin kan du ge dig ut på forsränning på Torne älv. I dag erbjuds landets längsta forsränningstur här och samtidigt får du uppleva den vackra naturen. Säkerheten är givetvis på topp och forsränningskaptenerna har flera års erfarenhet
 • Paddla kanot: Är du ute efter lugnet i stället kan du paddla kanot längs Torne älv under en dag. En rogivande utflykt där inga förkunskaper är nödvändigt. Turen är mellan 10 och 15 kilometer lång.
 • Spännande grottor: Ta chansen och ge dig ner i ett av vårt lands längsta grottsystem – nämligen Kåppasjokkgrottan. Du får vara beredd på att krypa och åla då vissa passager är smala och det finns även underjordiska bäckar. Vandringen är ungefär två kilometer lång.
 • Upplev fjällen från hästryggen: Ge dig ut på en dagstur på en islandshäst där du får njuta av en fantastisk utsikt över Kebnekaisefjällen. Ridningen varierar då stigarna är både breda och smala – trots detta passar ridturen de flesta oavsett ridvana. Under den andra dagen väntar en ridtur med utsikt över Kalixälven och fjällen.