Svensk Lapphund

Ett av de djur som starkt förknippas med Lappland är Svensk lapphund. Hunden har sitt ursprung härifrån och i början användes den främst till jakt och vallning. Idag finns Svensk lapphund över hela Sverige och den kännetecknas bland annat av att vara frisk och full av energi.

Svensk nationalras

Svensk lapphund avlades av samerna för att bli en vakt-, jakt- och vallhund. Hunden är idag mycket uppskattad utifrån dessa egenskaper och används fortfarande till dessa uppgifter. Rasen räknas som en av de svenska ursprungliga hundraserna och nämns redan på 1700-talet i en text av Carl Peter Thunberg där rasen benämns som ”renens trogne följeslagare”.

När Svenska Kennelklubben skapade en stambok (1893) var detta den första rasen att registreras. Under 1900-talet spred sig rasens popularitet även till södra Sverige som en glad och uppskattad vallhund.

Allsidig

Även om rasen fortfarande används inom samma områden som när den en gång avlades fram så är den mycket allsidig. Bland annat är det många som tränar med sina hundar inom agility, lydnad samt inom fjällräddning. Inom jakt används den främst vid jakt av älg, vildsvin och fågel. Många har även svensk lapphund enbart som sällskapshund då den både anses vara social och aktiv. Det är däremot viktigt att komma ihåg att hunden kräver en hel del aktivitet och motion för att må bra. Den höga energinivån och arbetslusten är det som gjort att rasen länge varit populär inom olika områden och det bör man ha i åtanke om den enbart ska vara sällskapshund.

Sjukdomar

Informationssidan Renlundens.se sammanfattar Svensk lapphunds hälsa med:

Svensk lapphund är överlag väldigt frisk och sund ras med god hälsa.

Några specifika sjukdomar finns inte hos denna ras och den är känd för en allmänt bra hälsa utifrån flera aspekter. Om man ändå ser på vilka sjukdomar som är vanligast så är det, enligt samma källa, Höftledsdysplasi samt Progressiv Retinal Atrofi. I vissa texter nämns även sjukdomarna JNM samt Pompes sjukdom i samband med Svensk Lapphund. Det var sjukdomar som var vanliga hos rasen tidigare. Men det finns inte rapporterade fall av dessa två sjukdomar sedan 20 år och därmed kan de inte anses vara vanliga hos rasen.

Utseende

Hanarna får en mankhöjd på ca 45-51 cm och honorna 40-46cm. De brukar väga 16-20kg respektive 14-16kg vilket gör att hundarna hamnar i ”mellanstorlek”. Utseendemässigt karaktäriseras de av dess svarta lurviga päls. Även om svart är den vanligaste färgen så förkommer även färgen ”björnbrun”. Vita inslag kan i vissa fall finnas på bringan och/eller på tassarna. Som nämnts tidigare är det en ras full av energi vilket även syns i hur hunden rör sig och iakttar sin omgivning.

Rasen passar dig som…

Svensk lapphund är en aktiv, arbetsvillig och fartfylld hundras. Det kräver därmed att hundägaren även har intresse att komma ut i naturen eller har arbetsuppgifter som gör att hunden får arbeta och göra av med energi.
Mer info:
Har du Svensk Lapphund? Eller har du intresse för rasen? Gå med i Svenska Lapphundklubben. En förening som bildades 1963 och har som mål att ge information till och skapa kontakter för personer med intresse för denna ras. De arbetar även för en ”hållbar utveckling av de spetsraser som härstammar från de nordiska renvallarna hundarna” De raser de arbetar mot är Svensk, Lapsk och Finsk lapphund.