Sevärdheter i Lappland

Vårt avlånga land Sverige bjuder på en storslagen och fantastisk natur – i norr finns det exempelvis gott om olika sevärdheter i Lappland. Faktum är att landskapet utgör nästan en fjärdedel av hela Sveriges yta! Vill du se något annorlunda på hemmaplan bör du definitivt boka en biljett till Kiruna i Lappland. Här går vi igenom ett par av alla sevärdheter du kan planera in under ditt stundande besök.

Treriksröset

Om du är på plats i Kiruna är det värt att besöka Treriksröset – det är kanske som bekant denna punkt som utgör gränsen mellan tre av Nordens länder, nämligen Sverige, Norge och Finland. I dag är ”röset” en betongklump som gjöts år 1926 och den ligger belägen ungefär tio meter från stranden i sjön Koltajaure.

treriks

Från Kiruna upp till Kilpisjärvi har du en resa på ungefär 30 mil framför dig med bil. Därefter väntar en vandring på ungefär 11 kilometer från Kilpisjärvi till Treriksröset. Känner du inte för en sådan långväga promenad är det möjligt att hoppa på båten som tar dig över sjön i stället på cirka 45 minuter. Sedan väntar enbart 3 kilometer att gå enkel väg. Du kan också åka buss från Kiruna till Karesuando – en färd som tar ungefär tre timmar. Därefter fortsätter resan dagen därpå via buss från finska Karesuvanto till Kilpisjärvi.

Läs mer om Treriksröset här.

Kiruna kyrka

En populär sevärdhet som är ett måste i Lappland är givetvis också Kiruna kyrka. När Kirunas grundare, Hjalmar Lundbohm, gav uppdraget till arkitekten bakom kyrkan, Gustaf Wickman, gav han instruktionen: ”du ska rita en kyrka som är som en lappkåta”. När du väl ser kyrkan med egna ögon blir du varse att den verkligen har formen av en lappkåta – basen är bred medan toppen smalnar av. Kiruna kyrka har ungefär 800 sittplatser.

kirunakyrka

Själva kyrkparken ramas in av en mur av gråsten och runt omkring i naturparken finns det rönnar och fjällbjörkar. Det var klockstapeln som byggdes först och de tolv masterna som bär upp klockkammaren är uppemot 20 meter höga. Kiruna kyrkas klockstapel invigdes 1907 på långfredagen. Kyrkan i sig byggdes mellan år 1909 och 1912 – invigningen ägde rum den 8:e december 1912 av biskop Olof Bergqvist och åtta assisterande präster. Kiruna kyrka används än i dag till allt från dop till gudstjänster, samlingar, vigslar och begravningar.

Njut av naturen

Själva kyrkparken ramas in av en mur av gråsten och runt omkring i naturparken finns det rönnar och fjällbjörkar. Det var klockstapeln som byggdes först och de tolv masterna som bär upp klockkammaren är uppemot 20 meter höga. Kiruna kyrkas klockstapel invigdes 1907 på långfredagen. Kyrkan i sig byggdes mellan år 1909 och 1912 – invigningen ägde rum den 8:e december 1912 av biskop Olof Bergqvist och åtta assisterande präster. Kiruna kyrka används än i dag till allt från dop till gudstjänster, samlingar, vigslar och begravningar.

Masugnsbyn

När bonden Lars Larsson vare ute på en jakttur råkade en av hans järnskodda pilar fastna i några mystiska svarta stenar. Så säger i alla fall sägnen och dessa mystiska stenar utgjordes av järnmalm. I dag kallas fyndplatsen för Masugnsbyn. Det var med andra ord en ekorrjakt under 1640-talets början som var startskottet för norra Sveriges gruv- och brukshistoria. I våra dagar är Masugnsbyn kanske mer känt för sitt fiskvårdsområde på cirka 1,5 mil av Kalixälven tillsammans med flera bäckar och sjöar rika på fisk.

Vaska guld i lappland

Knappt 13 mil öster om Kiruna hittar du byn Lannavaara som i dag är känd för sin guldvaskning. Om du tar dig hit finns det möjlighet att hyra en stuga eller lägenhet. För den som vill prova på något nytt går det även att övernatta i en lappkåta! Väl på plats i byn Lannavaara rekommenderas även att besöka det kända stensliperiet. Du kan även få en utbildning i stenslipning. Sedan finns det faktiskt gott om andra spännande äventyr i byn så som exempelvis forsränning i Lainioälven, småviltsjakt, mineralexkursioner, fantastiska vandringsleder, sportfiske, båtturer och kanotturer. Även sjöflyg och helikopterturer erbjuds.

Upptäck Abisko nationalpark

Naturen i sig är alltid en sevärdhet och i Lappland finns vackra Abisko nationalpark. Här kan du dessutom ta tillfället i akt och ge dig ut på en så kallad floratur då Abisko nationalpark har en av fjällens mest artrika floror. Ett tips är att gå på en floratur med en guide som visar upp några av alla sällsynta arter samt berättar om växterna och historien bakom dem. Den här turen börjar dessutom med linbanan uppför berget Nuolja och lunchen avnjutes i nationalparken.

Vandra vid Kebnekaise

I Lappland finns möjlighet att ge sig ut på längre eller kortare fjällvandringar. Vill du gå en kortare tur och uppleva den härliga svenska fjällnaturen kan du gå med på en fjällvandring vid Kebnekaise som är cirka 11 kilometer lång. Utgångspunkten är då Kiruna Guidetur och den varar cirka sex timmar. Tillsammans med övriga resenärer åker du med en minibuss till Nikkaluokta varpå vandringen börjar med siktet inställt på fjällsjön Laftjojaure. På vägen möter du Kebnekaise liksom fantastisk natur. Under turen ingår även lunch och kaffe.

Vill du turista i Sverige är Lappland ett perfekt mål oavsett om du vill åka på våren, sommaren, hösten eller vintern. Planera gärna besöket innan för att du ska få ut så mycket som möjligt av resan. Ta då även i beaktning vilka aktiviteter och sevärdheter du skulle vilja ta dig an och boka eventuellt vissa saker i förväg för att säkra din plats. Upptäck Lappland, du också!