Min Farm

Allt fler kunder efterfrågar produkter som är ekologiska och närproducerade. Man inser att maten till stor del påverkar miljön och vill genom aktivt val både främja en bättre miljö och de företag som finns inom regionen. Samtidigt som efterfrågan ökar så är det allt fler gårdsbutiker som får lägga sin verksamhet. En paradoxal utveckling som MinFarm vill vara med och bryta.

Starten för Min Farm

minfarmNär projektet ”Min Farm” startades var det för att undersöka hur man kunde bryta den negativa utvecklingen för dagens bönder. Bönder som tidigare kunde livnära sig på sin verksamhet har nämligen oftast valet att antingen lägga ner verksamheten eller driva den som en fullskalig ”djurfabrik”. Finns det inget annat alternativ? Den frågan vill man svara på och svaret blev Min Farm.

Tanken blev att skapa en stormarknad för småbönder. En stormarknad där bönderna får chansen att sälja sina ekologiska varor utan en mängd mellanhänder eller krav från de stora butikskedjorna.

Första steget togs 2013 i Jämtland och man startade då med åtta gårdar och totalt 10 hushåll. Utvecklingen har sedan dess gått starkt framåt och idag (2017) är det 49 anslutna gårdar. Man har även breddat utbudet genom att erbjuda fler servicetjänster.

2016 – Matkasse

Under flera år har det varit mycket populärt med matkassar. Färdiga matkassar finns från flera olika leverantörer och med mycket olika inriktningar. Min Farm valde år 2015 att slå sig in på denna marknad i Stockholm. Året efter kunden man sedan erbjuda färdiga matkassar över stora delar av Sverige (i de delar där man har anslutna bönder).

Köp direkt från gården

Via hemsidan kan man se vilka gårdar som är anslutna till projektet och även var man kan åka för att handla direkt från gården. I Västerbotten finns exempelvis en gård för mejeriprodukter och 7 gårdar med köttprodukter som man kan köpa direkt från.

Fördelen är att man kan gå in och läsa om de olika gårdarna och vad de levererar. Här finns text som presenterar bönderna, deras bondgård och vad de har för inriktning. Ett exempel är Nylidens ekogård 5km utanför Vännäs. Gården drivs av Gunvor och Fredrik Vennberg sedan 2000 och här kan man köpa mjölkprodukter från fjällkor. En leverans består då av 2,5 liter lågpastöriserad mjölk, 1 liter kulturmjölk och ca 200gram övrig mejeriprodukt.

Högre ersättning till bönderna

Det är bönderna som bestämmer vilket pris deras varor ska säljs för till konsumenten. Av denna summa får de 80%. Resten går till Min Farms verksamhet. Här finns idag två anställda och en rad frivilliga som vill främja ekologiska och närproducerade varor. Till skillnad mot många andra livsmedelskedjor är det därmed bonden som har kontroll och möjlighet att påverka.

Finns i fyra regioner

MinFarm påbörjade sin verksamhet i Jämtland och har sedan starten vuxit till att idag finnas i fyra större regioner. Det är Jämtland, Stockholm, Västerbotten och Uppsala. Tanken är att kunna växa så mycket att man kan nå hela Sverige. Men aldrig på bekostnad på den grundvärdering som hela företaget vilar på.