Kläder från Lappland

Det som framför allt kännetecknar kläder designade och tillverkade i norr är behovet av funktionella och slitstarka kläder som håller värmen och andas. Snygga plagg som står emot ett hårt klimat och som passar lika bra för den som bor i resten av landet.

Bild från 1871

Kläppi

Tio mil norr om polcirkeln sitter industridesignern Emma Ebermark där hon låter sig inspireras av Lapplands natur. Med sina produkter strävar hon efter att tillverka dem av giftfria och ekologiska material, som ett bidrag för att värna den natur som är en del av hennes design.

Med Kläppi finner man mode för alla åldrar, gammal som ung. I designen av kläder för de minsta finns babyfiltar från Klippan yllefabrik, bodys, haklappar och mössor med matchande motiv. De lite äldre barnen hittar tröjor, skor och barnböcker från Norrland. I kollektionen för vuxna finns både kortärmade och långärmade tröjor, mössor och accessoarer som scarfs och tygkassar.

Designen sträcker sig också till heminredning med kökshanddukar och annan inredning så som posters för väggarna. Eller handgjorda skor och tofflor av renskinn från Kero med eller utan den klassiska uppstickande näbben framtill. Återkommande tema i designen är motiven av ren, räv och annat som förknippas med naturen uppe i norr.

Tyngdpunkten i Kläppis varor ligger på produkter tillverkade av genuint material och med hållbar design. För att säkerställa detta har man kopplat ett flertal organisationer som gör återkommande kontroller. Produkterna är under ständig utveckling och framför allt är det unika produkter man vill få fram.

Áhkkà

Namnet på klädmärket Àhkkà kommer från fjällmassivet i Stora Sjöfallets nationalpark beläget i nordvästra Lappland. På samiska betyder det den gamla damen. Och precis som det karga, vackra och vilda fjället är kläderna utvecklade för att klara den typen av upplevelser. Kläder designade för funktion och hållbarhet.

Utvecklingen av kläderna pågår hela tiden för att motstå de krav som den tuffa vardagen i Lappland kan ställa men också vara funktionella i allas vardag. Den senaste kollektionen har fått namnet Eallin som står för liv.

En viktig funktion som kläderna har är att de andas, håller värmen inne och fukten borta. Man strävar efter funktionella detaljer, färgval och passform. Den sneda dragkedjan till exempel är designad så att den inte sitter i vägen samtidigt som den är snygg. Bästa sättet att hålla värmen är att använda sig av lager på lagerprincipen och därför är dessa kläder också utformade för att fungera tillsamman, som ett team.

Materialet som används för jackor och andra ytterkläder är både vatten- och vindtätt samtidigt som det andas. Yttertyget tål ett vattentryck som motsvarar en vattenpelare på 10 meter. Den vattenavvisande behandlingen av materialet är fri från giftiga och reproducerande perfluorerade
ämnen.

Gneis

Det som kännetecknar Gneis kläder är funktionalitet. Slitstarka kläder designade för utelek och komfort. Kläder anpassade efter barnets behov. Kläder där miljö, kvalitet och funktion är viktiga aspekter och där kombinationen också blir ett plagg med den komfort ett barn behöver för att kunna leka. Gneis har fått mycket goda recensioner gällande deras termobyxor och overaller. Bland annat har de fått ”Bästa barnoverall” 2016 av ett oberoende test.

Kläderna är framför allt designade för barn mellan 6 månader och upp till 15 år. Förutom ett urval av jackor, byxor och overaller finns det mössor, handskar och sockor. Gneis huvudkontor ligger i Luleå och designkontoret håller till i Åre. Kopplingen till Norrland är också det som kännetecknar behovet av att skapa hållbara och bra kläder som står sig mot alla väder.

Materialet för att skapa slitstarka byxor, overaller och jackor är nylonväven Cordura. Ett material som togs fram redan för 40 år sedan. Väven tillverkas av 100% Polyamid som gör den slitstark, mjuk och lätt.

Gneis tillverkar sina kläder i 3, 2,5 och 2 skal vilket ger funktioner som andas på olika sätt och gör dem vattentäta på olika sätt. Det är viktigt att ett plagg andas och släpper ut fukten som produceras när kroppen svettas. Där fyller de olika skalen olika funktioner beroende på var plagget ska användas till.