Ishotellet i Jukkasjärvi

Att besöka världens första hotell byggt av is och snö är en speciell händelse. Här kan du förlägga ditt bröllop, se norrskenet dansa över himlen, köra eget hundspann eller åka på skotertur med övernattning. Och glöm inte kameran så att du kan föreviga din upplevelse som du sent kommer att glömma.

Ett hotell och en konstutställning

Varje år samlas konstnärer från hela världen på hotellet för att vara med i skapandet av en konstutställning av snö, is och ljus. Det är detta som sedan blir ishotellet eller Icehotel som är deras varumärke och som det hetat i över 20 år.

Varje vinter förser Torne älv ishotellet med fantastisk naturis, något som inte kan jämföras med konstis. Mycket förberedelser krävs under lång tid innan den blivit tillräckligt tjock och kan användas. Isen härifrån är unik på så sätt att den är helt ren och fri från föroreningar. Det är denna is som ett fyrtiotal utvalda konstnärer arbetar med varje år för att skapa spännande konst. Konst som sedan inte finns kvar mer än några månader.

Hotellet erbjuder både varma och kalla rum och för den som vill vara lite extra vågad även övernattningsturer ute i naturen. Väljer du ett kallt rum kan du välja mellan en individuellt designad Konstsvit med ett unikt tema, en Deluxesvit 365 där du har egen privat bastu, dusch och toalett i anslutning till rummet. Även den förstås speciellt designad av en kreatör. Du kan också välja ett Isrum med dekor och sängram gjord av is. I de här rummen är dörrarna ersatta med draperier men väggarna är så tjocka att du ändå inte kommer att störas av andra gäster. Rummen håller en temperatur runt – 5 och är alla utrustade med renskinn och varma sovsäckar.

Hotellet rekommenderar att du antingen börjar eller slutar i ett kallt rum och däremellan bor ett par nätter i ett varmt. Den som väljer varmt rum kan också boka in sig på en arktisk eller nordisk stuga som både är rymliga och där några även har ett litet pentry.

År 2016 invigdes Icehotel 365 där du erbjuds en permanent upplevelse av och med is. Anläggningen kommer att hålla minus fem grader året om genom en kylmaskin som sommartid drivs av en solcellsanläggning. På insidan kommer det att finnas 9 lyxsviter, 11 konstsviter, konstgalleri och förstås en stor isbar att ta ett glas champagne i. Vintertid förvandlas sedan detta till det klassiska ishotellet.

Så här började det

Under 80-talet arrangerades äventyrsaktiviteter så som forsränning, kanoting och fiske i Jukkasjärvi på somrarna. Det gick bra men problemet var att få besökarna att komma tillbaka under vintern. Kyla och mörker var avskräckande och man föredrog att se midnattssolen från en plats där det var lite varmare.

Yngve Bergqvist som drev äventyrscentret begav sig ut på inspirationsresa till kalla platser runt om i världen och kom tillbaka med idéer för hur man skulle kunna skapa upplevelser även på vintern. Tillsammans med lokala partners började man sedan bygga konstgallerier av snö och is från Torne älv. Det var vid ett av dessa utställningstillfällen då alla hotellrum i Jukkasjärvi var upptagna som någon föreslog att gästerna skulle kunna sova i utställningshallen. Utrustade med sovsäckar och renfällar samt instruktioner för hur man sover i kyla lämnades de över natten. Morgonen efter var de lyriska. Där och då med föddes idén som blev Ishotellet i Jukkasjärvi.

Många anledningar att besöka Ishotellet

Här har du möjligheten att prova på isskulptering, ta en skotertur i norrsken, åka hundspann och mycket mer. Populärt är också att få ett unikt vinterbröllop i den magiska iskyrkan. En kyrka som handskulpteras och upprättas i ny tappning varje år. Bröllopsnatten spenderar ni sedan i en svit med en bädd av kristallklar is, varma mjuka renfällar och en specialgjord expeditionssovsäck för två.

En annan upplevelse är förstås det fantastiska norrskenet som med sitt skådespel av skiftande färger dansar över himlen. Chansen att få uppleva denna är stor då norra Sverige ligger inom aurora ovalen och har betydligt fler klara kvällar än på andra ställen vid kusten.

Hotellet håller öppet även resterande del av året och erbjuder boende, sommaraktiviteter eller varför inte ett bröllop under midnattssolen. Festen har ni förstås i restaurangen på ishotellet där maten dukas upp på bord dekorerade med is och med mat serverad på fat av kristallklar is. Från och med november 2016, då Icehotel 365 öppnades, blev det alltså även möjligt att få en annorlunda känsla och upplevelse av vinter mitt i sommaren.