Bo i Lappland

Om du funderar på att åka och besöka Lappland och dess vackra natur för en rogivande eller äventyrlig resa bör du boka in i alla fall ett par dagar. Det finns mycket att se och göra oavsett vilken tid på året du åker hit. Lappland ger dig chansen att uppleva midnattssol, norrsken, skidåkning, forsränning, möjligheten att köra hundspann, snöskoter och mycket mer! Under din vistelse kan du även välja mellan flera olika sätt att bo så som hotell, stuga, vandrarhem och till och med vildmarkscamp. Vi tar upp ett par olika exempel på boenden i Lappland för dig som kommer på besök.

Hotell i Lappland

 • ishotelletICEHOTEL: Det finns flera olika hotell du kan bo på i Lappland beroende på hur stor eller liten budget du har. Men om det är ett hotell du bör bo på en gång i livet så är det ICEHOTEL i Jukkasjärvi. Här får du chansen att övernatta på en bädd av värmande renskinn i fem minusgrader. Konstnärer från världens alla hörn beger sig till Jukkasjärvi varje vinter för att bygga upp ishotellet som nu är vida berömt. Med andra ord är interiören unik för varje år! Läs mer om ishotellet här.
 • Scandic Ferrum: Vill du bo i Kiruna kan du boka ett rum på nyrenoverade Scandic Ferrum. Här finns det 171 rum och du får tillgång till en ekologisk frukostbuffé liksom fritt internet, gym och bastu. Utsikten är inte heller dum! På Scandic Ferrum finns också restaurangen Mommas Steakhouse där du prova på rätter med olika lokala råvaror så som exempelvis älg och röding.
 • SPiS Hotell: I centrala Kiruna finns även SPiS Hotell som även är ett vandrarhem. Samtliga av hotellrummen har genomgått en renovering nyligen och här finns det bland annat eget badrum och TV på rummet.

Bo i stuga i Lappland

Ett annat sätt att bo på när du är i Lappland är i en stuga – mysigt och bekvämt med andra ord!

 • Kristallen: I byn Lannavaara som ligger belägen cirka 14 mil nordost om Kiruna hittar du Kristallen som erbjuder både rum och fullt utrustade stugor. Ett utmärkt alternativ om du vill känna närheten till naturen men ända ha tillgång till ett modernt boende. Det finns både enkelrum och stugor med upp till sex bäddar.
 • Arctic Gourmet Cabin: Inte mindre än 20 minuter med bil från Kiruna finns Arctic Gourmet Cabin. Det här är två stugor och en mindre restaurang med fyra sittplatser– precis intill stugorna finns även utebad och bastu. Perfekt för dig som vill ha det riktigt mysigt!
 • Fjällstugor i Láddjujávri: Dessa fjällstugor rymmer upp till fyra personer och ligger i närheten av glaciärsjön Láddjujávri. Du kan vandra den 5,5 kilometer långa sträckan till stugorna från Nikkaluokta.

Bo på vandrarhem i Lappland

 • Gammelgården: Om du vill bo i en av Björklidens äldsta byggnader ska du boka in dig på Gammelgården. Det finns både enkelrum och dubbelrum samt flerbäddsrum att välja mellan och du får chansen att njuta av en mysig atmosfär. Gammelgården erbjuder även möjlighet att äta via egen restaurang.
 • Yellow House: I Kiruna finns vandrarhemmet Yellow House för den prismedvetne. Du får tillgång till toalett, dusch och bastu – dock utanför ditt eget rum. Här finns det mellan en och fyra bäddar per rum och det finns även frukostbuffé och tvättmöjligheter.
 • Junosuando Guesthouse: Ett vandrarhem och värdshus för dig som vill bo i byn Junosuando i närheten av Torneälven. Du har ungefär sex mil till Pajala och tolv mil till Kiruna. Om du vill bo på värdshuset är det beläget i den gamla prästgården – ett timmerhus med sex sovrum samt gemensamma utrymmen. Även wi-fi finns att tillgå. Vandrarhemmet ligger precis bredvid och erbjuder en sovsal med sex bäddar, kök och gemensamt sällskapsrum.

Bo på vildmarkscamp i Lappland

 • Vildmarkscamp vid sjön Väkkäräjärvi: För dig som är ute efter äventyr finns det möjlighet att bo på en vildmarkscamp – denna anläggning är belägen i ett skogsområde intill sjön Väkkäräjärvi. Du har ungefär 13 kilometer till Jukkasjärvi som är byn som ligger närmast. Till centrala Kiruna är det 30 kilometer. Detta boende utgörs av ett kök plus tre små stugor och en vedeldad bastu. Notera att det INTE finns elektricitet och rinnande vatten.
 • Aurora Camp Kurra: Vid Torne älv finns det en mysig vildmarkscamp som heter Aurora Camp Kurra där du får tillgång till egen bastu i anslutning till stugan samt dusch och toalett.
 • Rostujávri: Detta är Sveriges absolut nordligaste vildmarkscamp som ligger i närheten av fjällsjön Rostujávri – ungefär elva mil norr om Kiruna. Värt att notera är att du kommer att bo i ett så kallat samiskt kulturlandskap så det är inte helt och hållet vildmark. För dig som tycker om att ägna dig åt flugfiske finns det fina möjligheter att fånga harr.
 • Campalta i Kiruna: Om du kör 15 mil ut från Kiruna kommer du till Campalta intill en sjö och här erbjuds allt från boende till turer med hundspann, skoter och norrskensjakt. Likaså finns det bastu och isvaksbad för den som vill känna sig rejält uppfriskad under sin vistelse.

Köp hus i Lappland

Vill du bosätta dig permanent i Lappland eller kanske köpa en sommarstuga? Kontakta då en bra lokal mäklare med erfarenhet av området. Fördelen med att köpa hus i Lappland är att du ofta kommer undan ganska billigt. Det kan till och med vara bra att köpa mark istället för ett hus, för att sedan bygga upp något själv. Mark är väldigt billigt i jämförelse, bara du har tid och tålamod.